Vrienden van Energy Challenges bijeenkomst een succes!

Woensdag 28 november was de eerste Vrienden van Energy Challenges bijeenkomst van dit campagnejaar, bij EnTranCe. Doel is om 4 keer per jaar bij elkaar te komen om kennis en ervaringen met elkaar te delen. We zijn immers allemaal werkzaam in de branche, of actief met duurzaamheid bezig. 

Allereerst kwam Ted Wildenberg van EnTranCe aan het woord, want op welke locatie waren we nu eigenlijk? Waar EnTranCe voorgaande jaren vaak de locatie was voor de grote finale aan het einde van de campagne, zijn we daarvoor nu uit ons jasje gegroeid. Op het terrein van EnTranCe worden verschillende duurzame innovaties getest. Daarnaast zijn veel panden op het terrein van gerecycled materiaal zijn. Zo is de Energy Barn een voormalige aardappelschuur en had het gebouw van Building eerst de functie als tennishal. 

Peter Boelens vertelde vanuit Syplon welke technische aspecten zij regelen binnen de campagne van Energy Challenges en waarom het zo belangrijk is om monitoring aan te brengen in gebouwen. Als je het energiegebruik inzichtelijk hebt is het veel makkelijker om door simpele maatregelen besparingen te realiseren. 

Arriva touring regelt al een aantal jaren het vervoer voor Energy Challenges. In 2013 kwamen wij voor het eerst bij hen aan de deur kloppen; we hadden vervoer nodig voor 3 scholen, welke toen samen in één bus paste. Inmiddels hebben ze voor de afgelopen finale 11 bussen ingezet om 16 scholen naar de finale op het Suikerunie terrein in Groningen te brengen. 

Als vervoerder is het constant zoeken naar duurzame oplossingen, want ondertussen rijden ze wel 6 miljoen km per jaar, met daarbij 4,75 miljoen Co2 uitstoot, vertelde Hazel Mallon en collega Nick Sinnige. Oeps! Toch is de touringcar nog altijd het groenste vervoersmiddel. Door o.a. buschauffeurs het ‘nieuwe rijden’ aan te leren proberen ze hun uitstoot te verminderen. Daarnaast gaan steeds meer bussen op Waterstof of HVO brandstof rijden. Deze HVO brandstof wordt o.a. gemaakt van resten van de McDonalds!

Als laatste kwam  Arjan Lucius aan het woord over Junior Energiecoach; een spel voor gezinnen thuis om makkelijk energie te gaan besparen. Voor een  lagere energierekening en een vollere portemonnee. Doe jij mee? Gezinnen uit de gemeente Groningen en Noordenveld kunnen zich gratis aanmelden. 

Zo kwamen verschillende aspecten samen tijdens deze bijeenkomst. Technische innovaties, gebouw onderhoud, vervoer en het creëren van bewustwording om ook thuis aan de slag te gaan met duurzaamheid. Een leerzame bijeenkomst waarvan we weer kunnen leren.

Save the date! De volgende bijeenkomst voor Vrienden van Energy Challlenges is voorafgaand aan de kick-off op vrijdag 25 januari 2019 in Hanzeplaza te Groningen. 

clouds-opacity
Image