Steeds meer scholen in Friesland doen mee!

"Het speciale aan Energy Challenges is dat ze niet alleen theorie op niveau toepassen, maar ook de praktijk. Dat wil zeggen dat de leerlingen tijdens de vijf maanden durende campagne het beheer krijgen over de energierekening van hun school."

Energy Challenge bestaat op dit moment in vijf regio’s in Nederland. Regio Noord-Holland met veertien deelnemende scholen, de gemeente Twente, de gemeente Utrecht, de gemeente Losser en regio Noord (Drenthe en Groningen) met maar liefst 28 deelnemende scholen! Ook in Friesland zijn ze dit jaar aangesloten met acht scholen. Van Sexbierum tot Buitenpost, ze zetten zich allemaal massaal in voor een verduurzaming van hun school.  

In het teken van de Friese scholen, even een introductie van de scholen die dit jaar meedoen:

  1. Nordwin college in Buitenpost 

Een school die met alleen zijn naam al bekend staat om duurzame energie en een groenere wereld. Een leuk weetje van deze school; in 2017 werd een van de docenten genaamd Geert Cnossen gekozen tot duurzaamste docent van Nederland.

  1. It Iepen Finster in Achlum

Een gezellig knus dorpsschooltje, die dit jaar voor het eerst meedoet aan het project. 

  1. Toermalijn in Franeker

Zij hebben al meerdere malen meegedaan aan het project. Ze zijn er daarom van overtuigd dat het ook dit jaar weer een succes zal gaan worden.

  1. Skeakel in Sexbierum

Op dit moment druk aan verbouwen, ze krijgen een behoorlijk groot stuk erbij, ook worden er oude lokalen afgebroken en opnieuw opgebouwd. 

  1. Staetlansskoalle in Tzum

Ook zij doen dit jaar voor het eerst mee aan Stichting Energy challenges. ‘Het is allemaal nog nieuw voor ons, toch hopen we ons steentje bij te kunnen dragen.’

  1. Flambou in Oosterbierum

Ze hebben zonnepanelen, verschillende AGF-bakken én sinds een paar jaar een eigen moestuin. 

  1. Eben Haëzer

Een gezellig kleinschalig schooltje, waar onderwijs op maat voorop staat.

  1. Korendrager

Een school in een prachtig vernieuwd schoolgebouw. Het leuke aan deze school is dat ze van zowel het oude gedeelte als het nieuwe gedeelte gebruik maken.

 Kick-off en finale Energy Challenges
Ongeveer 600 leerlingen kwamen op 26 januari naar de Hanzeplaza te Groningen. Met groot enthousiasme werden de leerlingen ontvangen door Raynaud Ritsma, het gezicht van Energy Challenges, ook wel bekend van Omroep Friesland en het kinderprogramma Tsjek. Tijdens de kick-off waren er verschillende ludieke activiteiten georganiseerd voor de leerlingen.

Aan het einde van de campagneperiode sluiten de energizers de campagne af met een spectaculaire finale! Alle leerlingen mogen tijdens de finale hun behaalde resultaten presenteren. Een competitie zou een competitie niet zijn als er geen prijzen aan verbonden zitten, dat wil zeggen dat er altijd een paar leuke cadeaus bij komen kijken. Maar wat? Dat is nog maar de vraag! Om alvast een tips van de sluier te geven, de kans bestaat dat de klas een ludiek dagje uit kan winnen.

clouds-opacity
Image