Aan het oriënteren op CO2-meters? Lees meer over onze ideale oplossing!

Snelle verbetering van ventilatie

‘Leerlingen hebben gezonde lucht nodig om goed te kunnen leren en leraren moeten veilig voor de klas kunnen staat, zeker in coronatijd’, aldus de Nederlandse overheid in hun actieplan om tot snelle verbetering van ventilatie op scholen te komen. Dit houdt onder andere in dat ieder klaslokaal een CO2-meter krijgt, zodat men de luchtkwaliteit in de klas kan loggen.
 
Bij Stichting Energy Challenges juichen we dit initiatief van harte toe. Sterker nog: het past heel goed bij datgene wat we al jaren doen binnen de scholen die deelnemen aan onze campagnes. We monitoren via een simpel online-dashbord het verbruik van gas en elektra zodat de resultaten van de inspanningen van de leerlingen direct zichtbaar zijn. Nu kunnen we de monitoring van CO2-meters per klas hieraan toevoegen.

Het kost geen enkele moeite om de resultaten te bekijken. U krijgt zelfs automatisch een seintje als het gemeten CO2-niveau in de klas te hoog is. Komt dit steeds op hetzelfde moment voor, dan kunt u direct maatregelen nemen. Data verzamelen is leuk. Maar alleen als men daadwerkelijk in actie komt, wordt het gewenste resultaat – betere luchtkwaliteit in de klas – ook behaald. 

In deze brief zetten we de mogelijkheden voor u op een rijtje. Bent u op dit moment bezig met de aanschaf van de CO2-meters, lees dan snel verder. Heeft u vragen? Aarzel niet en neem contact op met onze adviseurs.

Energie Manager Online

Bij Energy Challenges werken we met onze Energie Manager Online (EMO). Dit is een monitoringssysteem, waarop verschillende slimme meters zijn aangesloten. Denk aan gas, elektra, maar ook aan water én nu dus ook de CO2-meters. Docenten en leerlingen kunnen elke minuut van de dag inloggen om het verbruik te bekijken. Bij Energy Challenges gebruiken we deze gegevens voor de energiebewustwordingscampagnes op scholen. Door bewust te zijn van het verbruik, wordt het eenvoudiger om stappen te zetten om dit omlaag te krijgen. We zien gemiddeld bijvoorbeeld een besparing van zo’n 15% op de energierekening van de deelnemende scholen.

CO2-meters & EMO

De CO2-meters in de klaslokalen sluiten we ook aan op dit systeem. Het loggen van de data – zoals het ministerie voorschrijft – is dan automatisch geregeld. Daarnaast kunt u eenvoudig de cijfers uitlezen, hier conclusies aan verbinden én waar nodig actie ondernemen. Overschrijden de waardes per klas de norm, dan ontvangt een aangewezen persoon - zoals directeur, conciërge of beheerder van het schoolgebouw - een mailtje. In deze mail die ’s ochtends wordt verzonden, ziet u meteen in welke klas en om hoe laat de meter in het rood heeft gestaan. Hierdoor zijn trends makkelijker waarneembaar en kan een probleem sneller en gericht aangepakt worden. Dat kan zelfs al met gedragsveranderingen. 

  Zo werkt het:

De CO2-meter van Energy Challenges

 

 

U koopt bij ons voor de hele school een compleet pakket. Daarbij hoeft u zich geen zorgen te maken over de installatie of het uitlezen van de data (wat bij sommige andere CO2-meters een heel karwei is). Het enige dat u hoeft te doen, is zorgen voor een stopcontact. De verdere voorbereiding en installatie nemen wij voor onze rekening. Wij leveren de CO2-meters voor in de klaslokalen en u koppelt deze simpel en snel via een qr-code die u scant met een app aan het wifi signaal, daarna nemen wij het over en koppelen deze aan de Energie Manager Online. Als u deze nog niet gebruikt, ontvangt u van ons inloggegevens en een gebruikershandleiding.


Dit kost het:
Per CO2-meter bedragen de aanschafkosten 185,- euro. Daarnaast betaalt u voor de CO2-monitoringsmodule in EMO, deze kost 315,- euro per jaar (én bespaart u vooral heel veel tijd, omdat de CO2-meters niet één voor één hoeven uitgelezen te worden). Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW. 
(Van de 185,- euro voor de CO2-meter ontvangt u via de lumpsum zo’n 150,- euro retour van het ministerie van OCW.)

Voor scholen die deelnemen aan de Energy Challenges berekenen we geen kosten voor EMO, zij betalen alleen de aanschafkosten van de CO2-meters.

De levertijd is tussen de 6 en 8 weken.
 

De voordelen op een rijtje:

We zetten de voordelen van het gebruik van CO2-meters en EMO nogmaals voor u op een rijtje:
 

·        Eenvoudig uitlezen van data via EMO. Het systeem is zelfs zo eenvoudig, dat basisschoolleerlingen de data kunnen beoordelen. In deze simpele interface heeft u alle (verbruiks)data voorhanden en alle data blijft uiteraard beschikbaar.

·        De CO2-meter heeft een duidelijk afleesbaar display.

·        Eén overzicht voor gas, elektra en eventueel water per school. Met daarbij per klas de waardes van CO2, temperatuur en luchtvochtigheid. Ook kunnen zonnepanelen worden aangesloten.

·        Geen gedoe met laptops en kabels om CO2-meters uit te lezen én geen discussie over wie dat gaat doen.

·        Elke dag een overzicht van de gemeten kritieke waarden tussen 8:00 uur en 17:00 uur, zodat er gemakkelijk trends waarneembaar zijn en er actie op kan worden ondernomen.

Vragen of contact?

Heeft u vragen - over de CO2-meters en EMO of over het complete aanbod van Stichting Energy Challenges – neem dan contact op met: Stichting Energy Challenges:
085-0230342 of stuur een mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

clouds-opacity
Image